Musk átfúrta Los Angelest – kész az első alagút

A Boring Company a föld alá viszi az elviselhetetlen dugókkal sújtott város autóforgalmának egy részét.

Kiásta az első, Los Angeles alatt húzódó alagutat a Boring Company (a szójáték magyarul unalmas/fúró), az utolsó centiméterek átfúrásáról Musk a Twitteren tett közzé videót. A fúrás végpontját O’Leary Stationnek nevezték el a cég egyik nemrég elhunyt alkalmazottja után – írta a The Verge.

A 2 mérföld (3,22 km) hosszú alagutat múlt évben kezdték kialakítani. November elején Musk azt mondta, december 10-én át is adják a nagyközönségnek. A Boring a térségben több másik alagutat is fúr majd, nemrég pedig megkapták az engedélyt annak a prototípus-alagútnak a kialakítására, mely egy garázst és a egy alagutat köt majd össze.

Musk azt tervezi, hogy 30 szintnyi alagutat ásnak ki a város alatt, melyekben elektromos targoncákon 200 km/órára gyorsítva közlekedhetnének az autók, de egy Hyperloop is elférhet melléjük. A lenti videón egy Tesla Model X-szel tesztelik az alagutat.

Musk tervét sok szakember támadja; szerintük az, hogy még több autót öntsenek a belvárosokra, nem megoldás. Rengeteg péznbe kerül, de irreális is nagyvárosok útjait tömegével a föld alá süllyeszteni. Brüsszelben rengeteg közúti alagút van, mégis Európa legjobban torlódó városa.

Forrás: https://hvg.hu/kkv/20181119_Musk_atfurta_Los_Angelest__kesz_az_elso_alagut