Megvan az engedély, építheti a világot beborító, űrbéli nethálózatát a SpaceX

Több igen komoly és ígéretes projektje is van Elon Musknak, melyek egyike, hogy sok ezer műholddal biztosítana szélessávú internetet a világ minden pontján. Az ötlet nemrég újabb mérföldkövet teljesített.

Tavaly márciusban leplezte le eddigi talán legnehezebb tervét a SpaceX: az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivatalhoz (FCC) benyújtott kérvényében olyan projekthez kértek hozzájárulást, melynek eredményeként az egész világot szélessávú internettel fednék le. Mindezt sok ezer műhold segítségével érné el Elon Musk cége.

A Föld körüli keringő egységeket két részletben indítanák útnak, az elsőre, amely 4425 műhold üzembe helyezéséről szól, már márciusban megkapták az engedélyt. Most pedig a hátralévő 7518-ra is áldását adta a hivatal, ezzel pedig minden szükséges hatósági jóváhagyást megkaptak. Épülhet tehát a Starlink, vagyis a globális űrinternet. Az egységeket nem egyszerre küldik majd fel: a 4425-ös csomag felét 2024 márciusáig, a kimaradtakat pedig 2027 márciusáig kell útjára engedniük.

Mivel az egységeket viszonylag alacsony Föld körüli pályán tervezik működésbe hozni, a SpaceX szerint hálózatuk gond nélkül biztosítja majd az 1 gigabites hálózati sebességet, alacsony késleltetési idő (latency) mellett. Ilyesmivel egyébként nem csak a SpaceX kísérletezik: a Google repülő ballonok segítségével juttatna ingyenes internetet a világ azon részére, ahol még nincs, a Facebook pedig saját fejlesztésű műholdjával tenne ilyesmit.

A FCC most “kisebb” cégeknek, a Kepler Communications, a Telesat Canada, valamint a LeoSat vállalatoknak is engedélyt adott, hogy eszközeiket Föld körüli pályára állítsák.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20181116_elon_musk_spacex_starlink_halozat_muhold_szelessavu_vezetek_nelkuli_internet