Nem kamu: a Tesla Roadster tényleg 1,9 másodperc alatt lő ki 0-ról 100-ra

A tesztpilóta esküszik rá, hogy az elképesztő villanyautó gyártója nem ferdít a gyorsulási adatok kapcsán.

Tesla nagyot durrantott azzal, hogy tavaly november leleplezte tisztán elektromos hajtásláncú vadonatúj roadsterét, mely egészen elképesztő menetteljesítményekkel kecsegtet. De persze könnyen lehet dobálózni hihetetlennek tűnő gyorsulási és végsebességadatokkal akkor, amikor a típus még messze van a sorozatgyártástól, de a Tesla állítólag nem tupírozta fel a Roadster képességeit.

Legalábbis ezt nyilatkozta Emile Bouret, a tapasztalt tesztpilóta és kaszkadőr, akit mostanság a Tesla foglalkoztat abból a célból, hogy tesztelje a prototípusok képességeit. Emberünk elmondta, hogy teljesen érthető, hogy sokak szkeptikusak a Roadster által közölt adatokról, de azok a személyes tapasztalatai szerint valós alapokra épülnek. Bouret azt állítja, hogy a valóságban is sikerült produkálni a bejelentéskor említett számokat, melyek tulajdonképpen még konzervatívnak is nevezhetők.

© Tesla

A 200 kWh-s aksival szerelt Tesla Roadster az ígéretek és a immár a tesztpilóta tapasztalata szerint is 1,9 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100-as tempóra, amihez az 1500 lóerős benzinmotorral szerelt Bugatti Chironnak 2,4 másodpercre van szüksége. A negyedmérföldes gyorsulást 8,8 másodperc alatt tudja le a Tesla, szemben a Bugatti 9,8 másodperces értékével, a 0-160-as sprinthet pedig 4,2 másodperc alatt abszolválja a villanyautó, míg ugyanez a produkció a benzinpusztító társának kereken 5 másodpercig tart.

A Tesla Roadster végsebessége 400 km/h feletti, csakúgy, mint a Bugatti Chironé, ez utóbbi már jó ideje forgalomban lévő országúti torpedó végsebességét azonban mind a mai napig nem volt hajlandó lemérni és nyilvánosságra hozni a gyártó.

© Tesla

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20180628_nem_kamu_tesla_roadster_gyorsulas_vegsebesseg_villanyauto_elektromos_auto_bugatti_chiron