Kiderült, mekkora akkumulátor kerül a Tesla kamionjába

Az alapmodell telepének kapacitása ötszöröse lesz egy Model S kapacitásának.

A Tesla több mint három éve, 2017 novemberében leplezte le elektromos kamionját, melynek forgalmazása mind a mai napig nem kezdődött meg. Elon Musk, a cég első embere most új részleteket árult el a típusról.

Az amerikai cég vezetője elmondta, hogy a nyergesvontató egy 500 kWh kapacitású akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Összehasonlításképp, a gyártó Model S és Model X személyautóinak legnagyobb hatótávolságú változataiban 100 kWh-s telep található.

Az 500 kWh-s akkumulátor mintegy 500 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé a 150 000 dolláros (44,3 millió forint) alapmodell esetében. A 180 000 dollárba (53,1 millió forint) kerülő 800 kilométeres hatótávú kamion telepének kapacitását egyelőre nem tudni, mindenesetre jó eséllyel 800–900 kWh-s aksi kerül majd ebbe a modellbe.

A fejlesztések nem állnak meg itt, és a mintegy 300 Wh/kg energiasűrűségű újgenerációs aksicelláknak köszönhetően a nem túl távoli jövőben 1000 kilométeres hatótávú változatban is “támadhat” a várhatóan idén év végén sorozatgyártásba kerülő villanykamion.

A fejlett önvezető funkciókkal rendelkező 40 tonnás Tesla Semi terhelhetősége az ígéretek szerint körülbelül megegyezik majd a jelenleg széles körben használatos dízel kamionokéval, esetleg 1 tonnával kevesebbel lesz terhelhető a tisztán elektromos hajtásláncú nyerges vontató.

Forrás: hvg.hu