A sebességkorlátozásokat és a zöld lámpát is figyelik már a Teslák

Elon Musk hosszú ideje ígérgeti már a teljes önvezetés megjelenését. A legújabb 2020.36 szoftverfrissítés fontos lépést tesz ebbe az irányba. Bár, még mindig nagyon távolinak tűnik, hogy az autónak ne legyen szüksége a járművezető segítségére. Már írtunk a Tesla táblafelismerő rendszerének működéséről, valamint arról is beszámoltunk, hogy az autók képesek a közlekedési lámpák felismerésére. Ennek ellenére a sebességkorlátozásokat továbbra is adatbázisból, nem pedig a kamerák képe alapján ismerték fel az autók.

A frissítésnek köszönhetően a Teslák a kamerák képeit elemezve észlelik a sebességkorlátozó táblákat, így sokkal pontosabb, naprakészebb lehet ez a vezetéstámogatási funkció. További újítás, hogy a képernyőn megjelenő korlátozást megérintve is beállítható a tempomat az ajánlott sebességre, nem szükséges ehhez a kormányon lévő kezelőszervet használni. Az új funkció a Controls > Autopilot > Speed Limit menüpontban kapcsolható be.

A piros lámpákra figyelmeztetés már másfél éve megjelent a Teslák szoftverében. Mostantól azonban az autók hangjelzéssel figyelmeztetnek a zöldre váltó közlekedési lámpákra is. Amennyiben egy másik autó áll előttünk, a hangjelzés nem a lámpa zöldre váltásakor, hanem az előttünk álló autó elindulásakor hallható. Egyelőre automatikusan nem indulhatnak el a Teslák a közlekedési lámpák zöldre váltásakor, ehhez mindig megvárják a járművezető jóváhagyását. Ez azt is jelenti, hogy továbbra is az autós felelőssége meggyőződni arról, hogy a kereszteződésen biztonságosan áthaladhat. A figyelmeztető hangjelzés bekapcsolására a Controls > Autopilot > Green traffic Light Chime menüpontban van lehetőség.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2020/09/06/a-sebessegkorlatozasokat-es-a-zold-lampat-is-figyelik-mar-a-teslak/