Új autógyárat épít a Tesla – Kiderült, hol készül majd a Cybertruck és a Model Y

Elon Musk több meglepetést is tartogatott a piaci szereplőknek szerdán. Amellett, hogy újabb nyereséges negyedévről számolt be a Tesla, a vállalat vezére azt is elárulta, hol építik fel a legújabb autógyárukat Amerikában.

A Tesla szerdán, az amerikai tőzsdék zárását követően tette közzé második negyedéves beszámolóját. Ebből többek között kiderült, hogy a brutálisan nehéz működési környezet ellenére az amerikai elektromosautó-gyártó újabb nyereséges negyedévet zárt. Az árbevétel és a nyereség tekintetében ráadásul érdemben sikerült felülmúlnia a vállalatnak az elemzői várakozásokat, amelyet a befektetők kitörő örömmel fogadtak, a Tesla-részvények árfolyama több, mint 4 százalékot erősödött.

Elon Musk és csapata más meglepetést is tartogatott az eredmények közzétételét követő szokásos elemzői konferenciahívásra. Bejelentették, hogy véget ért a hosszas kiválasztási folyamat, amelynek eredményeként texasban építik fel legújabb autógyárukat Amerikában. A Texas állambeli Austin mellett Oklahoma állam is versenyben volt a tervezett új Tesla-üzemért, de vélhetően előbbi sokkal kedvezőbb támogatási csomagot ajánlott fel a beruházásért cserébe.

A durván 1,1 milliárd dolláros új üzem mintegy 800 hektáron valósulhat meg és a tervek szerint közvetlenül mintegy 5 ezer embernek adhat munkát. Elon Musk elmondása szerint az új üzemben készül majd a Tesla Cybertruck, Model Y és 3 is, valamint a vállalat elektromos kamionja, a Tesla Semi is.

A Tesla a világ egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb vállalata, büszkék vagyunk arra, hogy ezt a csapatot Texas államban üdvözölhetjük. – jelentette ki Greg Abbott kormányzó a Reuters beszámolója szerint.

A mostani döntéssel kapcsolatban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy bár a híradások nem szólnak róla, de szimbolikus jelentősége lehet a helyszín kiválasztásának. Texas állam ugyanis kiemelt szerepet játszik az Egyesült Államok kőolaj és palaolaj kitermelésében. Hasonlóan szimbolikus jelentőségű volt az első európai Gigafactory helyszínének kiválasztása is, amely végül a nagy német riválisok hazájában, Berlin mellett épül fel.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200723/uj-autogyarat-epit-a-tesla-kiderult-hol-keszul-majd-a-cybertruck-es-a-model-y-442150