Tesla Élményvezetés

Még nagyobb lett a Tesla Model S/X hatótávja

Elon Musk beszélt már a Tesla előző pénzügyi jelentése alkalmával arról, hogy az elmúlt hónapok során még tovább növekedettet a Model S és a Model X hatótávja. Csakhogy egyszerűen nem volt idejük újra futtatni az amerikai EPA szabvány szerinti kvalifikációt, hogy hivatalossá tegyék ezt.

Tegnap éjjel Musk Twitter üzenetben tudatta 30 millió követőjével, hogy megvannak a végleges adatok, amikkel frissítették a weboldalt is. Sőt, mivel már egy ideje gyártásban vannak az újítások, egy ingyenes szoftverfrissítéssel hamarosan az elmúlt pár hónapban gyártott autók is megkapják a plusz hatótávot.

Fekete mágia

A bejelentésben talán nem is ez az igazán a figyelemreméltó, hanem az, hogy most már sokadszor, az akkupakk fizikai növekedése nélkül nő a lassan 8 éves szedán és 5 éves SUV hatótávja.

Amikor 2016 augusztusában bemutatták a Model S P100D-t, egycsapásra a legnagyobb hatótávú villanyautó lett a piacon. A kocsit gyártották korábban 60-as, 75-ös, 85-ös aksikkal, de volt egy a 60-asból szoftverrel limitált 40-es és a csúcs 90-es verzió is. Az új 100 kWh bruttó kapacitású akkumulátorral az autó akkor 507 kilométerre volt képes az amerikai EPA szabvány szerint. 2017 januárjában érkezett ezután a szerényebb teljesítményű 100D, aminek hatótávja 539 kilométer lett.

Musk mostani bejelentése szerint több, fokozatosan bevezetett apró fejlesztésnek köszönhető a legújabb ugrás. Ezzel a Model S Long Range Plus Performance az EPA ciklus szerint 560 kilométerre, míg a Long Range Plus 390 már 628 kilométerre képes. Az elmúlt 3 évben volt már pár hasonló ugrás. Tehát nem most egy éjszaka alatt kapott az autó plusz 90 kilométer hatótávot. De akkor is egészen elképesztő, hogy 3 év alatt az akkupakk, az elektronika és a hajtáslánc fejlesztgetésével, ugyanakkora aksi kapacitásból 10, illetve 16 százalékkal nagyobb hatótávot préseltek ki.

Ajándék lónak ne nézd a hatótávját

Ami „az elmúlt pár hónapban gyártott” autókat illeti, a szoftverfrissítés változó eredményeket hoz majd. Mivel nem egyszerre kerültek gyártásba az újítások, így nem mindenkinél növekszik majd egyenlő mértékben a tippelő óra számlálója.

Természetesen a Model X sem marad ki a buliból. Itt is jócskán növekedett a hatótáv, de abban nem vagyunk biztosak, hogy a Performance X adatai is frissültek már. Itt még lehet változás. Az európai vásárlók is megkapják az új, nagyobb hatótávokat. Viszont a Tesla itteni weboldala még a régi WLTP adatokat mutatja, meg kell várni az új tanúsítványokat. Bár ezek még lenyűgözőbb paraméterek lesznek majd, azért mi továbbra is a szigorúbb amerikai hatótávokat javasolnák figyelembe venni, mert azok sokkal reálisabbak.

A Tesla azonban itt nem áll meg. Musk szerint továbbfejlesztett kerekekkel és abroncsokkal a 400 mérföld. Azaz 644 kilométer is elérhető lesz – és akkor még a következő generációs aksikról nem is beszéltünk.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2020/02/16/meg-nagyobb-lett-a-tesla-model-s-x-hatotavja/