Jövőre kész a Tesla csodafegyvere, amelyiktől sokkal biztonságosabbak lehetnek az önvezető autók

Két éve fejleszti saját mesterséges intelligencia-chipjét a Tesla, amely a hírek szerint biztonságosabbá és fejlettebbé is teszi majd az önvezető kocsikat. A munka vége Musk szerint karnyújtásnyira van.

Az elmúlt években az Nvidia segítségével próbálta tökélyre fejleszteni az önvezető autók navigálását a Tesla, ám néhány hónapja kiderült: a vállalat más megoldáshoz, pontosabban saját fejlesztéshez kíván inkább folyamodni.

A projekt akkor vált igazán gyanússá, amikor az Electrek cikke szerint Muskék csendben több AMD-alkalmazottat is felvettek, köztük a legendás mérnököt, Jim Kellert. Onnantól már nem nagyon kellett titkolni, min mesterkednek a Tesla háza táján, hiszen teljesen egyértelműnek látszott: a cég saját egység fejlesztésébe öli az időt. Az csak később lett világos, hogy az új chip az Nvidia-féle megoldáshoz viszonyítva 10-szer jobb a képfeldolgozás terén, így pedig biztonságosabb is: a 200 képkocka/másodperc üzemmód helyett Muskék csodafegyvere 2000 képkockát képes feldolgozni minden egyes másodpercben, sokkal gyorsabban képet kapva arról, mi van az autó előtt.

Ezen a téren lépett ma előre igen nagyot a Tesla, miután Elon Musk saját Twitter-oldalán tett bejelentése szerint mindössze 6 hónapra vannak attól, hogy gyártani kezdjék, és az új járművekbe már ezeket szereljék be.

Egy kérdésre Musk azt is elárulta, hogy a fejlesztéssel a kocsik számítási teljesítménye legalább 500 százalékkal lesz jobb, mint most, de nem zárta ki, hogy ennél sokkal jobb eredményeket is el tudnak vele érni. Egyértelműen mérföldkőnek tűnő fejlesztésről van tehát szó.

A már meglévő Tesla-tulajdonosok, akik az önvezető csomagot kérték autóikhoz, díjmentesen frissíthetnek majd az új egységre. Mindenki másnak nagyjából 5 ezer dollárba, vagyis kb. 1,3 millió forintba kerül majd az chip. Musk legalábbis ilyen árban gondolkodik egy másik bejegyzés szerint.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20181016_tesla_elektromos_auto_onvezeto_auto_mesterseges_intelligencia_processzor_elon_musk_nvidia