Musknak ismét igaza lett: a Tesla Model 3 a legbiztonságosabb autó, amit teszteltek

Elon Musknak ismét igaza lett, a Model 3 tényleg a valaha tesztelt legbiztonságosabb autó, már ami az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) töréstesztjeit illeti.

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy a Tesla Model 3 az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal töréstesztjén kiválóan vizsgázott. Mindhárom főkategóriát, a frontális ütközést, az oldalütközést oszloppal és az oldalütközést fallal, a maximálisan adható öt csillaggal teljesítette. Ráadásul az alkategóriák értékelésekor sem találtak fogást az új modellen.

Ezekről a töréstesztekről természetesen videók is készültek, amelyeken bárki megnézheti, milyen hatással voltak a karosszériára, illetve a tesztbábuk állapotára az egyes tesztek.

A Tesla Model 3 egyébként olyan rivális modelleket utasított maga mögé a törésteszteken, mint a C-osztályos Mercedes, vagy a BMW 3-as sorozata, ezek ugyanis a sofőrvédelem területén a megszerezhető öt csillagból csak négyet abszolváltak frontális ütközéskor. A Tesláknak ugyanis van egy hatalmas előnye, az elülső részükből értelem szerűen hiányzik a belsőégésű motor, így viszont hatalmas gyűrődő-zóna áll rendelkezésre a keletkező energia “elnyelésére”.

Ezen kívül a vállalat külön merevítőelemet is használ a Model 3 elülső részében, amely rövid időre meg is jelenik a frontális ütközést bemutató videóban. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Teslák karosszériája nem véletlenül ilyen ellenálló, Elon Musk életrajzi könyvében elárulta, a hegesztés területén korábban komoly tudásra tettek szert másik vállalatánál, a rakétagyártással foglalkozó Space X-nél. Az itt megszerzett tapasztalatoknak pedig komoly hasznát vették a járműgyártás során is.

Egy Model 3-ban a legkisebb a sérülés esélye

A törésteszt eredménye egyben azt is jelentette, hogy Elon Musk vállalata az egyetlen olyan autógyártó a világon, amelynek minden egyes gyártott modellje a lehető legjobb értékelést kapta az amerikai hatóság töréstesztjén. Korábban a Tesla Model S és a Tesla Model X is minden kategóriában öt csillagot szerzett.

Ehhez viszont gyorsan hozzá kell tenni, hogy ez csak a publikus értékelés volt, a Model S ugyanis a nem publikus értékelés szerint, amelyet az NHSTA az autógyártókkal oszt meg, 5,4 csillagot ért el a jármű. Ebből is látszik, hogy az értékelési rendszer nagyon becsapós és bár eredeti célját tekintve arra szolgál, hogy az egyes gyártók modelljei összehasonlíthatóak legyenek a biztonságosságuk alapján, a Tesla itt is kilóg a sorból.

Nem véletlen, hogy a Tesla vezére Twitteren már szeptemberben jelezte, véleménye szerint végül a Model 3 lehet a legbiztonságosabb autó a világon, amelyet az amerikai hatóság valaha tesztelt. Vasárnap kiderült, Musknak ismét igaza volt, a vállalat közleményéből ugyanis kiderült.

A Model 3 öt csillagot kapott minden kategóriában és alkategóriában és ez nem minden, az amerikai hatóság által valaha tesztelt autók között a Tesla új modelljében a legkisebb a sérülés valószínűsége.

Így az NHTSA ranglistája most úgy néz ki, hogy a Tesla Model 3 után, a Model S-ben, majd a Model X-ben a legkisebb a valószínűsége annak, hogy a sofőrt baleset esetén sérülés éri.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/musknak-ismet-igaza-lett-a-tesla-model-3-a-legbiztonsagosabb-auto-amit-teszteltek.4.300512.html