Már szállít a kínai Tesla gyár

Nagyjából egy éve, hogy az első kapavágásoktól kezdve követjük a sanghaji Gigafactory 3 történetét. Most, 11 hónappal az alapkőletétel után eljutottunk, oda, hogy megkezdődtek a Model 3 SR+ MIC (Made in China) kiszállításai.

A gyár már a nyár elejére elérte a szerkezetkész állapotot, és kora őszre beszerelték a legelső gépsorokat is. Az elmúlt hetekben és hónapokban már javában folyt a próbagyártás a cég pedig várt arra, hogy a kínai hatóságok kiadjanak minden szükséges engedélyt a forgalmazás megkezdéséhez.

Kicsit talán furcsa is volt, hogy a bürokrácia ennyi ideig húzódott egy olyan projekt esetén, amely mögé teljes mellszélességgel felsorakozott a kínai állam és minden hatóság, állami cég és szerv. A legutolsó lépések a helyben gyártott autók bevizsgálását igényelték, de pénteken úgy tűnik elhárult az utolsó akadály is.

Helyi Tesla követők jelezték a hivatalos állami oldalakra hivatkozva, hogy a típus felkerült a támogatott villanyautók listájára. Ez természetesen segít a helyieknek a vételár kifizetésében. Nemsokkal később pedig megjött az engedély a helyben gyártott autók forgalmazására is. Amolyan Teslás iramban, nem is nagyon szórakoztak tovább a cég képviselői. Drónvideókon hetek óta figyelhettük, hogy gyűlnek a kész autók az erre kialakított, nagyjából 500 férőhelyes parkolóban, de még azon melegében megindultak az első trélerek a helyi kereskedések felé.

Nemrég azt is megtudtuk, hogy a már szint szerkezetkész második ütem. Az akkumulátorgyár után, folynak a földmunkák a gyár harmadik fázisa kapcsán is. Erről a bővítésről eddig nem hallottunk, úgyhogy indulhat a találgatás mi is készül majd itt.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2019/12/09/mar-szallit-a-kinai-tesla-gyar/