Hatalmas fordulat az elektromos autóknál, Németország az élre került

Németország lett Európában a legnagyobb elektromos autó-piac, megelőzve ezzel Norvégiát – számol be a Bloomberg. Ez pedig egy újabb figyelmeztető jel a német autógyártóknak.

Németországban az elektromosan tölthető járművek eladása az első negyedévben 70%-kal 17 574 darabra ugrott, amivel először előzte meg Norvégiát a negyedéves számok tekintetében. Az értékesítési számokba beletartoznak a teljesen elektromos járművek és a plug-in hibrid autók is. A folyamatokat látványosan foglalja össze ez az ábra:

Hatalmas fordulat az elektromos autóknál, Németország az élre került

A Bloomberg cikke szerint ez is egy jele annak, hogy a vásárlók egyre jobban fordulnak el a dízelautóktól, főleg Németországban.

Egyébként egész Európában megfigyelhető az elektromos autók előretörése: az első negyedévben 41%-kal nőtt az ilyen kocsik eladása az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a tisztán elektromos autók értékesítése 35%-kal, a hibrideké 47%-kal nőtt.

A hírügynökség cikke azt is megjegyzi, hogy Németországban a fordulat már a hétköznapokban, az utcákon is jól érzékelhető. Münchenben például egyre több Tesla, BMW i3 vagy éppen Nissan Leaf rohangál.

A német autógyártók számára ebben az új környezetben igazi kihívás lesz, hogy bizonyítsák az amerikai és kínai fogyasztóiknak: ebben a szegmensben is kiváló termékeket gyártanak.

A Tesla aranyéveinek lassan vége lesz, miután a gyártók sora jelentkezik saját elektromos autójával. És a választék szélesedésével párhuzamosan a fogyasztók egyre kevésbé lesznek toleránsak a minőséget illetően, és közben a Tesla újdonságérzete is csökkenhet

– értékelte a mostani folyamatokat Juergen Pieper, a Bankhaus Metzler frankfurti elemzője.

Hatalmas fordulat az elektromos autóknál, Németország az élre került

Egy BMW i3-ast és egy i8-ast töltenek a frankfurti autószalonon 2015-ben. Kép és címlapkép forrása: ODD ANDERSEN / AFP

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/hatalmas-fordulat-az-elektromos-autoknal-nemetorszag-az-elre-kerult.4.284288.html