Közös autó gyártásáról tárgyal a Tesla és a Mercedes!

Elon Musk Tesla-vezér korábbi Twitter-posztja beszélgetésre ösztönözte a Mercedes és az amerikai elektromos autógyártó vezetőit. Az együttműködésből akár egy elektromos kisteherautó létrehozása is kisülhet.

Tavaly novemberben érdekes véleményt osztott meg Elon Musk, szerinte érdekes lehet együtt dolgozni a Daimler/Mercedes gyárral egy elektromos Sprinter kisteherautó létrehozásán. A Twitter-poszt után kezdődtek beszélgetések a két társaság között, amelyek egyébként egymás legnagyobb versenytársai. A beszélgetés egyik központi figurája volt a Bloomberg beszámolója szerint Jerome Guillen, a Tesla egyik operatív vezetője, aki korábban a Daimlernek dolgozott.

Dieter Zetsche, a Daimler vezérigazgatója megerősítette szerdán, hogy a tárgyalások folynak és ezek kimenetele még nyitott.

Azt is elárulta, hogy a Tesla vezérének Sprinter iránti rajongása a vállalat munkavállalóinak visszajelzéseiből fakad. A technikusok ugyanis ilyen kisteherautókat használnak, amikor szervizt igénylő ügyfeleikhez mennek.

A Daimler jelenlegi tervei között is szerepel már, hogy az idei év későbbi részében egy elektromos Sprintert dobnak a piacra. A tervek szerint 150 kilométer megtételére lesz alkalmas és legfeljebb 1000 kilogramm súly szállítására. Az még nem tisztázott, hogy a Tesla részéről hol lesz a becsatlakozás a projektbe: már a mostani új verzióba bevonták őket, vagy egy új járműről beszélnek.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a két autógyártó között volt már szorosabb kapcsolat, amikor egy évtizeddel ezelőtt a német ikon részesedést szerzett az amerikai riválisában, majd eladta 2014-ben a tulajdonrészét és 780 millió dolláros nyereséget realizált.

Az ilyen kezdeményezések elkerülhetetlenek autóipari szakértők szerint, az elektromos- és önjáró autók fejlesztésének hatalmas költségei miatt. Zetsche utódja, Ola Kallenius, aki májusban veszi át a pozíciót, szintén elmondta már, hogy nyitottak a további hasonló kezdeményezések iránt.

Közös autó gyártásáról tárgyal a Tesla és a Mercedes!

Kép és címlapkép forrása: Daimler

Zetsche egyébként arról is beszélt, hogy a Daimler jelenleg is fennálló szövetségét a Renault és Nissan gyártókkal nagyrészt nem befolyásolja a Carlos Ghosn váratlan letartoztatása miatt kialakult feszültség.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a Mercedes-Benz tárgyalásokat folytat együttműködési projektekről a legnagyobb tulajdonosával, a kínai Geely Holdinggal.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/autoipar/kozos-auto-gyartasarol-targyal-a-tesla-es-a-mercedes.4.313179.html