Tesla Élményvezetés

A Tesla tulajdonosa lesz az orosz állam

Bár csak minimális mértékben, de az orosz állam részesedést szerezhet az amerikai Tesla autógyártóban a Maxwell Technologies akkumulátorgyártó cégben lévő tulajdonrészén keresztül.

A héten bejelentette a Tesla, hogy 218 millió dollárért felvásárolja a Maxwell Technologies nevű, energiatárolással foglalkozó céget abban a reményben, hogy jobb, nagyobb hatótávolságú akkumulátorokat tud majd gyártani így elektromos autóiba. Ez jól jön neki a költségcsökkentések és az erősödő piaci verseny közepette is.

A felvásárlást teljes mértékben részvénycserével finanszírozza a Tesla, ami azt jelenti, hogy a Maxwell Technologies tulajdonosai részvényenként 4,75 dollár értékű töredék-Tesla-részvényeket kapnak.

A Maxwell Technologies korábban megvásárolta a kanadai Nesscap Energy céget, amelyben viszont 2011-ben részesedését vásárolt a részben orosz állami tulajdonban lévő Rusnano. A Rusnanónak jelenleg 0,2 százalékos részesedése van a Maxwell Technologies cégben, amelyet ha részvénycsere-ügylet formájában megszerez a Tesla, akkor az orosz állam bekerül az amerikai járműgyártó tulajdonosi körébe.

A Tesla jelenleg a Panasonic akkumulátorait használja autóiban, de ha megszerzi a Maxwell Technologies céget, akkor az amerikai járműgyártó rövid időn belül elindíthatja saját akkumulátorgyártását. 

A Tesla tulajdonosa lesz az orosz állam

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/a-tesla-tulajdonosa-lesz-az-orosz-allam.4.313263.html

Szólj hozzá!