Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

A Tesla beszámolójából kiderült, rekordszámú autót gyártott és értékesített a negyedik negyedévben, amely meghatározó szerepet játszott abban, hogy minden korábbinál nagyobb árbevételt realizált. Elon Musk cégének ráadásul ismét sikerült az, ami egyelőre senki másnak az iparágban, nyereségesen gyártott tisztán elektromos autókat. Az elért profit ugyanakkor elmaradt a piaci várakozásoktól és a Tesla pénzügyi igazgatója is bejelentette visszavonulását, így a cég árfolyama jelentősebb esést szenvedett el az amerikai tőzsdék zárását követő kereskedési szakaszban.

A Tesla árbevétele meghaladta a 7,2 milliárd dollárt a negyedik negyedévben, amely több mint duplája volt a 2017 azonos időszakában elért árbevételnek. Ebben fontos szerepet játszott, hogy a core tevékenység, az autógyártó üzletág, a Tesla Energy üzletág, valamint a szerviz és egyéb szolgáltatások árbevétele egyaránt érdemben növekedett. A nettó eredménysoron több mint 345 millió dolláros nyereséget ért el a vállalat, amely 1,93 dolláros egy részvényre jutó nyereséget jelentett a negyedik negyedév során. A Tesla szabad cash flowja 910 millió dollár volt a negyedik negyedévben, amelyet mintegy 3,7 milliárd dolláros készpénzállománnyal zártak.

Ezzel a teljesítményével a Tesla az árbevétel esetében felülmúlta, míg a nettó eredmény és az egy részvényre jutó nyereség tekintetében alulmúlta az elemzői várakozásokat. Az viszont továbbra is elmondható, hogy Elon Musk cége ismét bizonyította, képes arra, amire senki más a világon:

nyereséget tud realizálni elektromos autók gyártásával és értékesítésével.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

Rekord gyártás és árbevétel

Érdemes ismét kiemelni, hogy a Tesla sikerében meghatározó szerepe van annak, hogy a kezdeti csúszások és a gyártás poklának leküzdése után a vállalat képes volt a Model 3 termelését jelentősen felfuttatni. A negyedik negyedév során a Tesla összesen 86 555 elektromos autót gyártott le, ebből 61 394 darab volt Model 3-as, valamint 25 161 darab Model S és Model X is legördült a fremonti üzem gyártószalagjairól.

Mindez hatalmas ugrást jelentett és hozzájárult ahhoz, hogy a Tesla közel 250 ezer autót gyártott le 2018-ban, míg egy évvel korábban ez a szám alig haladta meg a 100 ezer darabot.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

A termelés felpörgetésének köszönhetően az autógyártó üzletág árbevétele meghaladta a 6,3 milliárd dollárt 2018 negyedik negyedévében. Ehhez jött még hozzá a Tesla Energy üzletág több mint 371 millió dolláros, valamint a szerviz- és egyéb szolgáltatások több mint 531 millió dolláros árbevétele. Így a Tesla több mint 7,2 milliárd dolláros árbevételt ért el a negyedik negyedév során, vagyis több mint dupláját annak, mint amit 2017 azonos időszakában realizált.

A teljes évet figyelembe véve pedig elmondható, hogy a Tesla árbevétele közel 10 milliárd dollárral tudott növekedni, így megközelítette a 21,5 milliárd dollárt.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

A szokásos fricska sem maradt el

Természetesen most sem maradhatott el a rivális autógyártóknak szánt fricska. A Tesla több ábrát is készített, amelyek közül szerintünk a legérdekesebb az volt, amely az amerikai elektromosautó-gyártó üzemi marzsának alakulását mutatja be. Ennek tanulsága szerint a Tesla még úgyis látványos javulást ért el a profitabilitás területén, hogy hatalmas visszaesés volt a ZEV-kreditek értékesítésében, sokkal magasabb importvámok megfizetésére kényszerült több, Kínából érkező alkatrész esetében és bemutatták a Model 3 olcsóbb változatát. A Tesla külön felhívta a figyelmet arra, hogy míg náluk jelentős javulás következett be az üzemi marzsban, addig más luxusautó-gyártóknál ez az érték csökkent vagy stagnált. 

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

A Tesla olyan dologra képes, amire senki más

A negyedik negyedéves beszámolóból kiderült, hogy a Tesla több mint 345 millió dolláros nettó eredményt ért el, amely 1,93 dolláros egy részvényre jutó nyereséget eredményezett a negyedév során. Ez pedig egyszerre több dolgot is jelentett:

  • Musk ismét beváltotta korábbi ígéretét, valóban sikerült nyereséggel zárnia a negyedik negyedévet is.
  • A Tesla ismét bebizonyította, hogy olyan dologra képes, amire senki más a világon, pénzt tud keresni tisztán elektromos autók gyártásával és értékesítésével.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

Egy elejtett mondat, ami nagyon fontos

A Tesla beszámolójából kiderült az is, hogy a vállalat működési cash flowja közel 1,23 milliárd dollár volt a negyedik negyedévben, amelyből levonva az 325 millió dolláros capexet, 910 millió dolláros szabad cash flow adódott. A beszámolóban kiemelték azt is, hogy a vállalat pénzügyi pozíciója mintegy 718 millió dollárral javult a negyedév során, így készpénzállománya megközelítette a 3,7 milliárd dollárt.

A vállalat elejtett egy nagyon fontos mondatot is azoknak, akik azért aggódnak, hogy a Tesla forrásbevonásra kényszerülhet a közeljövőben. Eszerint az amerikai elektromosautó-gyártónak elegendő készpénz áll rendelkezésére ahhoz, hogy a 2019 márciusában lejáró kötvényeit kényelmesen visszavásárolja.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

Mit mondott a menedzsment?

A Tesla vezetése természetesen most sem mulasztotta el megosztani várakozásait a vállalat befektetőivel, véleményük szerint:

  • A Model 3 termelése folyamatosan növekedni fog Fremontban és év végére eljut odáig a Tesla, hogy tartósan képes lesz a 7000 darabos heti gyártásra. A Sanghaji üzemben, ahol a tervek szerint már 2019 végén megkezdődhet a gyártás, heti 3000 autó készülhet majd. Így a vállalat vezetői úgy számolnak, hogy a két gyár összesített termelése elérheti a heti 10 000 darabot
  • Annak hatására, hogy a Model 3 bevezetése megkezdődik Európába és Kínába, 2019 első negyedévében az eladások durván 10 ezer darabbal alulmúlhatják a gyártási darabszámot, a megnövekvő szállítási idő miatt
  • A Model S és a Model X iránt hatalmas kereslet mutatkozott 2018 első negyedévében, amelytől 2019 első negyedéve elmaradhat majd
  • A menedzsment mindent elkövet majd azért, hogy a Model 3 esetében elérjék a 25 százalékos bruttó marzsot 2019-ben. A Model S és a Model X esetében pedig arra számítanak, hogy a bruttó marzs a 2018-ashoz hasonló magas szinten stabilizálódik
  • A Tesla Energy üzletág árbevétele érdemben növekedhet 2019-ben
  • A szerviz- és egyéb szolgáltatások árbevétele tovább növekedhet, döntően a használt autók értékesítésének köszönhetően
  • A működéshez köthető kiadások kevesebb, mint 10 százalékkal növekedhetnek 2019—ben
  • A Tesla 360-400 ezer autót gyárthat 2019-ben, amely 45-65 százalékos növekedést jelenthet 2018-hoz képest
  • A capex mértéke 2,5 milliárd dollár lehet 2019-ben, amelynek döntő részét a gyártókapacitások növelésére, új modellek, köztük a Model Y fejlesztésére fordítják majd. A Tesla elmondta, hogy a Model 3 gyártásához használt alkatrészek 75 százaléka megtalálható lesz az új modellben. A Model Y előállításához szükséges gyártósor ráadásul lényegesen olcsóbb lesz majd és sokkal gyorsabb felfuttatják az új modell termelését

Nyugdíjba megy a pénzügyi igazgató

A negyedéves beszámolót követő konferenciabeszélgetés legizgalmasabb mozzanata az volt, amikor zárásként a Tesla bejelentette, hogy pénzügyi igazgatója, Deepak Ahuja nyugdíjba vonul. Helyét az a Zachary Kirkhorn veszi át, aki 9 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalathoz. Musk ugyan igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy Ahuja még tanácsadóként remélhetőleg sokáig segíti a Teslát, a befektetőket ez nem hatotta meg. Az amerikai piacok zárását követő kereskedési szakaszban a Tesla árfolyama nagyjából 1,5-2 százalékos mínuszban állt a negyedéves beszámolójának közzétételét követően. A pénzügyi igazgató távozásának hírére viszont közel 5 százalékos mínuszba került az árfolyam, így jelenleg 294 dollár közelében forognak a papírok.

Itt az újabb bizonyíték, a Tesla olyan dologra képes, mint senki más a világon

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/itt-az-ujabb-bizonyitek-a-tesla-olyan-dologra-kepes-mint-senki-mas-a-vilagon.4.312357.html