Hatalmasat mentett a Tesla Autopilot egy jeges autópályán – videó

A Tesla Model 3 tulajdonosa állítja, hogy az Autopilot vészfékezési funkciója mentette meg, amikor egy hóvihar nyomán semmit nem látott maga előtt, és belecsapódott volna egy másik járműbe, ha a Tesla önvezető módja nem segíti ki.

Annak ellenére, hogy a Tesla mindig hangsúlyozza, hogy a rendszere csak “béta” teszt állapotú, és a vezetőnek mindig készen kell állnia, hogy átvegye felette az irányítást, látható, hogy sokszor nagyon jól jön a gyorsan reagáló rendszer segítsége.

A Tesla Model 3 tulajdonosa a múlt héten rakta fel a hóviharban szerzett tapasztalatait, amikor egy autópálya egyik sávjában megforgott egy jármű, és egyáltalán nem lehetett semmit látni. Nem túlzás talán kijelenteni, hogy a vészfékező rendszer szenzorai és szoftvere miatt tudta elkerülni az ütközést.

via GIPHY

A jármű sokkal hamarabb kezdett lassítani és manőverezni, mint azt előre bármi indokolta volna emberi sofőr esetén. Állítólag a Tesla új verziós Autopilot szoftvere már úgy lett átdolgozva, hogy nem csak a közvetlen előttünk haladót képes érzékelni, hanem még egy autóval előrébb is „lát”. A radarjainak jelei ugyanis a kocsik alatt is visszaérkeznek, amelyek alapján az előrébb lévő járműveket is tudja érzékelni – írja az Electrek.

Forrás: https://hvg.hu/cegauto/20190204_tesla_model_3_autopilot