Elon Musk megnyomta a gombot, és extra hatótávot kaptak a hurrikán elől menekülők

Ez legalább a harmadik ilyen eset, amikor a Tesla központjából növelték meg az autóik hatótávját.

Jó néhány autós, akik a Michael-hurrikán elől menekültek napokban és Tesla Model S- vagy Model X-vásárlók, kaptak egy kis extra hatótávot a kaliforniai elektromos autókat gyártó cég jóvoltából.

A Tesla már korábban is csinált hasonlót, amikor a Lawrence és az Irma hurrikán elől menekülőknek nyújtott így segítséget.

Mindez +40 mérföld hatótávot jelent, vagyis nagyjából 65 km-t tudnak menni az autósok pluszban.

A hatótáv növelés, azért lehetséges ilyen módon, mert ezekben az autókban sok esetben ugyan az a 75 kWh-s kapacitású akkumulátor csomag van, amit aztán csak 60 kWh-s vagy 70 kilowattórásként adnak el. Sőt, igazán az járt jól, aki egy 40 kWh-s kapacitásúért fizetett anno, mert azok 60 kWh órást kaptak valójában. (Ezt a típust, még nagyon korán – 2013-ig – forgalmazták, ám a szerény kereslet miatt hamar leálltak vele.)

© Tesla

Nyilván a Tesla alapból zárja ezt a nagyobb kapacitást, de ilyenkor, mint látható ráengedi a teljes tudását az akkumulátornak. Egyébként ez az elsőre feleslegesnek tűnő lépés, hogy nagyobb akksit építenek be, mint amit aztán fel lehet használni, alapvetően azért alakult ki, mert a gyártást egyszerűsítette, hogy uniformizált a akupakkokat raknak be az autóba.

Másfelől Tesla meghagyta azt a kaput vevőinek, hogyha valaki fel akarja csavarni egy kis pluszpénzért az autója tudását, akkor megteheti, pár ezer dollárért a Tesla ráengedi a teljes kapacitást.

Most Florida, Alabama, Georgia, Dél-Karolina és Észak-Karolina állam teslásai élvezhetik ennek előnyét.

Forrás: https://hvg.hu/cegauto/20181012_tesla_hatotav_hurrikan