Íme a tökéletes példa arra, hogy nem való mindenkinek a Tesla – videó

A napokban készített videót egy férfi arról, hogy a Tesla Model 3 hogyan viselkedik, ha a robotpilóta be van kapcsolva. A kommentelők viszont szétszedték az “észrevételét”.

A Tesla minden vásárló figyelmét felhívja rá, az elmúlt évek balesetei után pedig rengetegszer el is mondták, hogy az autóikba szerelt technológiától valójában nem válik önvezetővé az autójuk – legalábbis nem úgy, ahogy azt a hétköznapi értelemben képzelnénk. Az “önvezető autó” kifejezés megtévesztő, a kocsi ugyanis csupán néhány dolgot képes önállóan elvégezni: tartja a sávot és a sebességet, szükség esetén lassít vagy gyorsít, és felügyelet mellett esetleg előz.

Más közlekedési helyzeteket egyelőre nem tud kezelni, ezért is hívja fel mindenki figyelmét a Tesla, hogy (egyelőre) figyeljen az autóban. A jelek szerint – ahogy mondani szokás – nem mindenkinek jött át az üzenet.

Az alábbi felvételen a sofőr egy Tesla Model 3 volánja mögött ül, és azt mutatja be, ahogy a kocsi a robotpilóta segítségével mintegy 40 mérföld/órás (kb. 64 km/h-ra) halad a városi forgalomban. Az autó előtt semmilyen akadály nincs, szépen gurul, az egyik kereszteződésnél azonban nem állt meg, pedig épp pirosra váltott a közlekedési lámpa. A sofőr mindezt szóvá is teszi, és valami olyasmit fűz hozzá kommentárként, hogy ezen még dolgoznia kell a Teslának.

A videó alatti hozzászólásokban (és a Redditen) azonban szinte szétszedték a videó készítőjét a felhasználók, felhívva a férfi figyelmét arra, hogy valójában nem a kocsi hajtott át a piroson, hanem ő. A Model 3 (és a többi, önvezető technológiával ellátott autó) ugyanis jelenleg nem képes arra, hogy a közlekedési lámpák jelzéseit értelmezzék vagy reagáljanak rájuk, így nem csoda, ha áthajtanak rájuk.

A videó alapján nem úgy tűnik, mintha a sofőr viccelne, vagyis vélhetőleg komolyan gondolta, hogy a Teslának kezelnie kellett volna a helyzetet. Ez viszont azért is szomorú, mert ezek szerint tényleg nem ismeri az autó képességeit, ez viszont nemcsak rá, de a többi közlekedő számára is életveszélyes lehet.

Forrás: https://hvg.hu/cegauto/20180901_tesla_model_3_elektromos_auto_robotpilota_onvezeto_auto_onvezeto_mod_robotpilota