Meglepő helyről támadják Elon Musk óriási rekorddöntési tervét

A világ legnagyobb akkumulátoros energiatároló telepét és egy gigászi fotovoltaikus naperőművet építene fel Elon Musk az Egyesült Királyságban. A környezetvédők azonban tiltakoznak a Tesla tervezett beruházás ellen, mivel az óriási zöldfelületet borítana be, ezáltal veszélyeztetné ritka madarak és más védett állatok élőhelyét.

Az összességében mintegy 400 millió font (átszámítva közel 150 milliárd forint) értékű beruházás keretében egy 350 MWp maximális teljesítményű naperőmű, valamint hozzá kapcsolódóan egy 350 MWh kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszer épülne fel a brit sajtóban megjelentek szerint. A 989 ezer darab fotovoltaikus panelből Kent megyében létrehozandó hatalmas naperőmű mintegy 890 hektáron terülne el, és ötször nagyobb lenne, mint az ország jelenlegi legnagyobb naperőműve.

Az elképzelések tartalmazzák a világ legnagyobb lítiumionos akkumulátorának telepítési tervét is, amelynek közel háromszor akkora, 350 MWh lenne a kapacitása, mint a jelenlegi legnagyobb, szintén a Tesla által Dél-Ausztráliában felépített 129 megawattórás egységnek. Az energiatároló egység kulcsfontosságú lenne a rendszer nyereségessége szempontjából.

A Graveney-ben tervezett jókora zöld beruházást azonban környezetvédők blokkolnák, mivel az ritka madarak fészkelőhelyén, más védett állatok élőhelyei által körülvéve valósulna meg, ezáltal a tiltakozók szerint jelentősen veszélyeztetné a helyi biodiverzitást. Míg a napelemek körülbelül 600 futballpályányi területet fednének le, az akkumulátorok további 15 focipályányi felületet foglalnának el. Mivel a szóban forgó föld egyben árterület is, a paneleket egy több mint 3,5 méter magas keretre telepítenék.

A zöldszervezetek érvelése szerint a megújuló energiaforrásokat a megfelelő helyszíneken támogatják, úgy mint a háztetők, ipari és mezőgazdasági épületek. Ugyanakkor a vidéki, termékeny termőföldeken, valamint ritka biodiverzitású területeken nem tartják elfogadhatónak a táj óriási léptékű mesterséges átformálását.

A naperőmű 350 megawattos maximális teljesítménye hétszerese lesz a jelenlegi legnagyobb brit naperőműének, és több mint 110 ezer brit otthont lát majd el villamos energiával. Időjárásfüggő jellege miatt azonban ennek a teljesítménynek azonban általában csak töredékét, mintegy 11 százalékát fogja leadni. A legtöbb napelemfarmmal ellentétben a Cleve Hill Solar Park panelei nem csupán déli, de keleti és nyugati tájolásúak is lesznek.

A projekt nagyságára tekintettel különleges elbírálás alá esik, a beruházásról a végső szót a brit energiaügyi miniszter, Greg Clark fogja majd kimondani.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/meglepo-helyrol-tamadjak-elon-musk-oriasi-rekorddontesi-tervet.4.290612.html