Elon Musk feje most egy unikornis miatt fáj

Még ő sem áll a törvények felett.

Elon Musk a szemünk előtt válik izgalmas feltalálóból könyörtelen üzletemberré – ez a folyamat viszont különös fordulatot vett a héten.

Még 2017 februárjában a Tesla vezérigazgatója posztolt egy mostanra törölt Tweetet, amin egy bögre volt látható, rajta szivárvány és egy unikornis, amint éppen áramot szellent az elektromos autókba. A bögrét a coloradói Tom Edwards képzőművész csinálta, akinél Musk Tweetje után felpörgött az élet – az egész világról rendeltek tőle.

Mindebben még semmi érdekes nem lett volna, csakhogy egy hónappal később Musk újabb képet posztolt az unikornisról: ez már nem az eredeti volt, hanem egy olyan, amit a Tesla új sketch padjén rajzoltak.

Guardian szerint Edwards nem akart foglalkozni az üggyel, amíg meg nem tudta, hogy a képet felhasználták ikonként a Tesla operációs rendszerében, sőt még karácsonyi lapon is küldözgetik. A művész most megpróbál némi kompenzációt kicsikarni a képért, ami gyakorlatilag a sajátjának egy plagizált verziója. Szerinte

itt a lehetőség, hogy Elon Musk kiálljon a művészek jogaiért.

Most szerdán lépett be a történetbe Edwards lánya, Lisa Prank, aki támadni kezdte Muskot, és kisebb tweetháború indult köztük. Az azóta szintén törölt tweetekben Musk azt állította, hogy az unikornisnak semmi köze Edwards képéhez, valaki más rajzolta. Musk felajánlotta, hogy megváltoztatják a képet, és azzal érvelt, hogy tőle Edwards megtámadhatja a Teslát, de az “elég fura” lenne azok után, hogy neki köszönhetően a művész eladásai megugrottak.

Edwards egyébként nagy támogatója az elektromos autóknak, és Musk rajongójának vallja magát. A művész 2010 óta rajzol szellentő unikornisokat, és ez a kép egyfajta viccként született azzal kapcsolatban, mi is az autók által használt energia forrása.

Az után döntötte el, hogy kiáll a jogaiért, miután több művésztől is hallotta, hogyan verték át vagy zsákmányolták ki őket nagy cégek. Reméli, hogy ez az ügy Muskkal és a Teslával elrendeződik, és rendesen kifizetik.

Nagyon szeretném látni, hogy Elon Musk jó fejként viselkedik. Ő tényleg egy nagyon-nagyon érdekes ember. De ő sem áll a szerzői jogi törvények felett.

Forrás: http://hvg.hu/elet/20180629_Elon_Musk_feje_most_egy_unikornis_miatt_faj