Tesla Élményvezetés

Elon Musknak általában remek ötletei vannak – nézzük, miket tervez megvalósítani 2030-ig

Nem túlzás azt állítani, hogy Elon Musk minden évben legalább 2-3 új világmegváltó ötlettel áll elő. Íme egy rövid gyűjtés arról, mi mindent várhatunk tőle 2030-ig.

Aki csak egy kicsit is követte azokat a folyamatokat, amik az elmúlt években zajlódtak le a technológia/tudomány világában, annak egész biztosan ismerősen cseng Elon Musk neve. Az amerikai üzletember/feltaláló kapcsán egyszemélyben lett a védjegye azoknak az őrült elképzeléseknek, amelyeknél a legtöbben csak legyintenének, hogy “ez lehetetlen”.

Jó példa erre a Tesla bő tíz évvel ezelőtt bemutatott első elektromos autója, a Roadster is, aminél még kevesen hitték volna, hogy az autóipar forradalmát láthatják. Azóta már elkészítette a rakétát, ami kilövés után képes visszaszállni a Földre – újra helyzetbe hozva az amerikaiakat az űrkutatásban –, és építi a hipergyors vákuumvasutat, ami egyszer Budapest–Bécs–Pozsony között is jár majd – csak, hogy néhányat emlékítsünk a projektjei közül. De ahogy mondani szokás, ez még csak a kezdet, Musk ugyanis renteget dolgot tervez még elkészíteni a következő bő tíz esztendőben. A Futurism nemrég össze is állított egy listát arról, mi minden várható 2030-ig.

2018

Várhatóan az idei évben befejezi annak a virtuális erőműnek a kiépítését, ami összesen akár 75 ezer ausztráliai háztartásban is képes lesz biztosítani az elektromos áramot.

© Tesla

2019

Elon Musk tervei szerint 2019-ben indul majd be annak az elektromos kamionnak a gyártása, amelyet 2017 végén mutatott be, és amire már több mint száz megrendelés érkezett. 2018 októbere és 2019 áprilisa között mutathatja be a platós Teslát, 2019 novemberében pedig jöhet az elektromos crossover, a Tesla Y. Emellett ott van még a Boring Company is, a technológia, ami 240 km/h-val szállítaná az embereket a föld alatt. Ennek megvalósítására még nincs konkrét időpont, de az engedélyek függvényében a következő pár évben biztosan elkészül majd.

2020

Itt már kezdenek izgalmassá válni a dolgok. Ebben az évben kerülhet piacra a tavaly novemberben bemutatott Tesla Roadster 2, amelynek 1000 km-es hatótávolsága és 400 km/h-s végsebessége igen ígéretesnek tűnik. Ha a Model 3 gyártása is beindul, a Tesla éves szinten elérheti az 1 millió legyártott autót. Musk tervei szerint ekkorra már 1000 km-es hatótávolsággal közlekednek majd a Teslák.

© Tesla

2021

A számítások szerint három év múlva, 2021-ben indulhat be a gyártás a befejezett Gigafactoryban, ami a világ legnagyobb akkumulátorgyára lesz. Kérdés, milyen káoszt okoz ez akkor, amikor már mostani kapacitásával is globális akkumulátorhiány ütötte fel a fejét. Emellett 1000 darab Superchargert állítana fel Kínában.

2022

Musk valószínűleg ezt az évet várja a legjobban, ekkor veheti kezdetét ugyanis az első Mars-misszió, ami a majdani telepesek számára készítené elő a területet. Ekkorra már a SpaceX alapegysége lesz a Big Fucking Rocket.

2024

A már emléített rakéta segítségével a világ bármely pontjára képesek leszünk 60 perc alatt eljutni, de ami még ennél is fontosabb: elindul(nak) az első ember(ek) a Mars felé.

2030+

Hogy pontosan mi mindenre számíthatunk még Elon Musktól, az egyelőre kérdés, hiszen jóval több tervét nem ismerjünk, mint ahányat igen. Ilyen lehet például a Neuralink nevű fejlesztés, amely az emberi agyat és a számítógépet kötné össze. Bár ezt a projektet 2021-re becsülte Elon Musk, könnyen lehet, hogy 2030 utánra csúszik át a megvalósítás.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20180627_elon_musk_otletek_tesla_spacex_hyperloop_boring_company_gigafactory_neuralink

Leave a Comment