A Lada országában szinte senkinek sem kellenek a villanyautók

Oroszország nem az a hely, ahol jelenleg tömeges mennyiségben lehet árusítani elektromos járműveket.

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy Oroszországban az idei esztendő első négy hónapjában a tavalyi év hasonló időszakához képest igen dinamikusan, mintegy 65 százalékkal növekedtek az új elektromos autó eladások. Ez alapján tehát mondhatni rózsásan alakul az e-autók orosz piaca.

Azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy 2018 első négy hónapjában mindössze 28, vagyis huszonnyolc villanyautót adtak el az oroszoknál, vagyis a tavalyi 17 darabos mennyiséghez képest sikerült csak jelentőset nőnie a piacnak.

Az orosz piacvezető elektromos autó jelenleg a Nissan Leaf, melyből az idei év jelzett időszakában 15-öt adtak el, majd pedig a Tesla Model X (9 darab), illetve a Tesla Model S (4 darab) következik a sorban. A legnagyobb felvevő piac Moszkva és környéke, ahol a 28 darabból 10-et értékesítettek.

Oroszországban – ahol mostanság havonta több mint 3 000 darab Lada 4×4 talál gazdára – 2016-ban 74, 2017-ben pedig 95 tisztán elektromos autót adtak el. Összehasonlításképp, hazánkban ezen esztendőkben 172, illetve 749 darab ilyen személyautó talált gazdára.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20180618_lada_orosz_auto_villanyauto_akkumulator_elektromos_nissan_leaf_tesla_model_x