Már kevesebbet tankolnak az elektromos autók miatt a norvégok

Érzékelhetően csökken a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet Norvégiában, a világ egyik legfejlettebb elektromos autó piacán.

Az energiaátmenet legfontosabb kihívásairól, a megújulók hazai terjedéséről vagy a digitalizáció jelentette feladatokról a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői bővebben is tájékozódhatnak. Még nem késő jelentkezni!

A skandináv ország új autó piacán tavaly decemberben 50 százalék fölé emelkedett az elektromos járművek aránya, amivel Norvégia világelsőnek számít. Az elektromos járművek aránya ugyan némi ingadozást mutat, de stabilan kétszámjegyű százalékos értéket mutat. A változás gyorsasága ellenére az e-járművek aránya a teljes norvég autóparkon belül még mindig nem éri el a 10 százalékot.

Ezzel együtt a folyamat máris érzékelhetően hat az üzemanyag-forgalomra.

2017-ben 2,9 százalékkal gyengült a benzin- és 2,7 százalékkal a dízelfogyasztás norvég kormányzati adatok szerint.

Az összesített üzemanyag-forgalom 2,2 százalékkal esett, bár bizonyos termékek, például a repülőgép-üzemanyag fogyasztása bővült. (A norvég üzemanyagpiac 2014-ben stagnált, 2015-2016-ban azonban egyértelműen, 1, illetve 3,2 százalékkal bővült.)

A nem mellesleg jelentős olajtermelő Norvégia nagy összegeket fektet az olajfüggőség csökkentésébe, és egyéb területeken is nagy erőfeszítéseket tesz a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére. Az elektromos autók terjedését kedvező szabályozási környezettel támogatja, de például az elektromos repülés, és az elektromos hajózás elterjesztése terén is aktív, amelynek köszönhetően a világörökség részét képező norvég fjordokba 2026-tól csak elektromos hajók és kompok hajózhatnak be, ezzel a világ első zéró-emissziós tengerparti régiói lesznek.

 

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/mar-kevesebbet-tankolnak-az-elektromos-autok-miatt-a-norvegok.4.287010.html